Rond rijsttafelen

  • DVHN | Gepubliceerd op 10 januari 2011, 14:01
  • Laatst bijgewerkt op 10 januari 2011, 14:01

De potkachel staat er al decennia, maar verder herinnert Oostersingel 112 in Groningen in niets meer aan het vroegere koffiehuis Prins. Gelegen tegenover de oude ingang van wat toen nog het Academisch Ziekenhuis heette – nu UMCG – laaiden rond de kachel liefdes op tussen dokters en verpleegsters; taxi- en ambulancechauffeurs wachtten er tot het ziekenhuis belde dat de patiënten klaar waren voor vervoer; de buurman las er de krant; de postbode wipte aan voor een bakkie.

De kachel is nog altijd het centrale punt. Maar nu van (afhaal)restaurant Kohinoor van India, waar fleurige kleuren elke herinnering aan het vermaarde koffiehuis verbanden. Een keur aan jongedames rent heen en weer om in hoog tempo de tafels te voorzien van allerlei dampende schotels. Op de meeste donderdagen is het vol in Kohinoor, want dan is de avond van thalis. Een soort rijsttafel, maar dan Indiaas, niet Indonesisch of Chinees. Op een grote schaal wordt rond een kom rijst een aantal kleinere gerechten geserveerd, een selectie lekkernijen. Voor slechts €14,99 per persoon.

Dat laten wij ons niet twee keer zeggen. Met een glas Elzasser pinot gris van Fernand Engel (€21,50 per fles) – ongebruikelijk bij een Indiaas restaurant: een keuze uit diverse wijnen – in de hand wachten wij wat komen gaat. Tenminste zeven gerechten worden ons beloofd. We worden niet teleurgesteld.

Eerst krijgen we de papadums, knapperige Indiase chips, die we dopen in sausjes met munt, mango of tamarinde. Bij de eerste aanblik van de grote schotel met schaaltjes denken we niet meteen 'dit is de hoofdmaaltijd'. Want het zijn bescheiden hoeveelheden die om de rijst zijn gegroepeerd. Maar volume zegt weinig, het gaat om smaak. En dat komt op tafel.

Kloksgewijs dippen we stukken garlic nan (Indiaas brood met knoflook) in mooie gerechten uit alle streken van India of uit de Indiase restaurants van Groot-Brittannië. Bijvoorbeeld lam balti, waarin lamsvlees bereid is in een kruidenpasta met ui, paprika, groene peper en verse koriander. Het gerecht – naar verluidt ontwikkeld in Birmingham – is pittig, maar niet té.

Een tikje milder is de chicken tikka masala. Een beroemd gerecht, waarvan de masalasaus wordt gemaakt uit verse ingrediënten als koriander, tandooripasta en gebakken garam masala. Alweer een hit in de Britse restaurants. Sterker nog: het heet ook wel Britain's true national dish. We zijn blij met deze culinaire bijdrage: met een hapje rijst vormt het een heerlijk zachte smaakbom.

We vervolgen onze smaakexpeditie met raita, een frisse kruidige yoghurtsaus met tomaten, komkommer en mosterdzaad. Hermus raakt niet uitgedipt met zijn brood, Zandstra is vooral gecharmeerd van de tarka dal, linzen met garam masala, komijn en chili. "Klassiek, eenvoudig, maar zóóó lekker." Ook de Bombay aloo eert een nederig ingrediënt: aardappel wordt pittig gekruid en geserveerd met ui, tomaat en verse koriander.

Verfrissing volgt in de volgende kommetjes, met verse salade Kohinoor en gesmoorde courgette in muntsaus. "Voortreffelijk", meent Hermus. Smakelijke aubergine completeert het geheel. En, zo erkennen we, de buik is gevulder dan we vermoedden bij de eerste aanblik van de gerechten.

Wat ons niet van een dessert weerhoudt. Het glas lassi (€3,50), traditionele Indiase yoghurtdrank met verse mango, vult de laatste gaatjes. Die worden afgedekt met nog wat dessertwijn, een 'nobel gerotte' Australische Bimbadgen (€4,75 per glas). Zandstra redt het echter niet: zijn kulfi (€4) is zelfs hem te machtig. Het zelfgemaakte Indiase roomijs met mango, amandel, kardemom en pistache (oorspronkelijk gemaakt van ingekookte, gezoete melk; tegenwoordig wordt vaak gecondenseerde melk als basis gebruikt) ligt in grote brokken in zijn coupe. Maar ook hij versmaadt het glaasje Bimbadgen niet.

Genoeglijk constateren we dat Kohinoor veel lekkers biedt voor weinig geld, en dat we daarvoor niet in een oubollig Indiaas restaurant zitten. Ook voor afhalers een aanrader.