Archief

Top vijf restaurants in Groningen

Plusonline

Een klein stukje India in Groningen! Ook de Indiërs die op de een of andere manier in Groningen terecht zijn gekomen, schuiven aan bij de Kohinoor van India, die zoals wel meer Indiase restaurants vernoemd is naar die beroemde diamant. De avond begint met papadums en dipjes die gelijk bij binnenkomst worden geserveerd. Daarna is het moeilijk kiezen uit het enorme aanbod aan vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Gelukkig maakt het niet uit wat je kiest, want alles smaakt vers, is goed gekruid en in balans. Kies bijvoorbeeld voor milde gerechten als de Malai of de Sagwala of ga voor de zeer pittige Vindaloo. De gerechten worden opgediend in prachtige bakjes en schalen en zijn allemaal even lekker. Zo hoort India te smaken! Op de uitgebreide wijnkaart staan mooie wijnen die de avond compleet maken. Een absolute aanrader!
http://www.plusonline.nl/etenendrinken/aan-tafel-met-iens/artikel/3064/top-vijf-restaurants-in-groninge
n

 

Groninger Gezinsbode, 25 november 2010, pagina 43.


Kohinoor van India scoort bij SpecialBite


In de SpecialBite jaargids editie 2011 gooit Kohinoor van India hoge ogen: Gelukkig waren er dit jaar een paar nieuwkomers, die het meteen echt goed snappen. Met name Kohinoor van India. Dat uitblinkt in authentieke Indiase hapjes en gastvrijheid. Deze waardering valt precies samen met het één jarig bestaan van Kohinoor van India. Reden voor een feestelijk najaar.

Specialbite: 'De locatie is niet übersexy tegenover het lompe: universitalr centrum, maar binnen, in de kleurijke knusse ruimte waar een potkachel gezellige warmte verspreidt merk je daar niks van. We krijgen meteen papadums en diverse chutney's op tafel. Dat is gastvrijheid, en die is hier de hele avond dik voor elkaar. De kaart biedt veel keuze, maar je kunt ook de chef de vrije hand geven door de Thalis te bestellen: een Indiase variant op de rijsttafel. Zonder in detail te treden:
heerlijke authentieke mondvermaakjes, De rekening is in tegenstelling tot de curry's mild.
Moet je overwerken, Iaat dan een metalen box vol warme gerechten bezorgen.'

Eigenaar en chef-kok Shahin Mahfuz: "We zijn ontzettend trots dat Kohinoor van India zo goed wordt gewaardeerd. En dit Nieuws valt precies samen met ons éénjarig jubileum. Dus het is dubbel feest!"

Slechts een jaar geleden opende Kohinoor van India haar deuren aan de Oostersingel 112.
Na zijn opleiding als Indiase chef-kok, stage in het prestigieuze Hiton hotel-restaurant én 20 jaar ervaring als chef-kok in de beste Indiase restaurants van Nederland werd het tijd om zijn droom waar te maken: een eigen restaurant. InmiddeIs weten steeds meer gasten Kohinoor van India te vinden.
Dat SpecialBite 2011 Kohinoor van India waardeert als een van de 501 meest bijzondere restaurants van Nederland is een kroon op het werk van Shahin Mahfuz.

Er is er een speciaal jubileum Thalis-menu: de Indiase variant op de rijsttatfel; met 7 heerlijke authentieke Indiase gerechten en een bijpassende fles wijn voor € 29,95 per persoon.

De Kohinoor van India in Groningen
Groningen

De Kohinoor van India

Een juweeltje

Tot het eind van het afgelopen decennium kon er in Groningen maar op één plek goed Indiaas gegeten worden. Nu op twee, want sinds ongeveer een jaar is de Kohinoor van India toegankelijk voor liefhebbers van deze kruidige keuken. Toegegeven, de locatie is niet übersexy, zo tegenover het lompe universitair medisch centrum. Binnen merk je daar niks van, in de kleurrijke knusse ruimte waar een potkachel gezellige warmte verspreidt. We krijgen meteen papadums en diverse chutneys op tafel. Dat is gastvrijheid en die is hier de hele avond erg dik voor elkaar. De kaart biedt veel keuze, maar je kunt ook de chef de vrije hand geven door de Thalis te bestellen, een Indiase variant op een rijsttafel. Zonder in detail te treden: heerlijke authentieke Indiase mondvermaakjes. De rekening is in tegenstelling tot de curry’s erg mild. Moet je overwerken, laat dan een Tiffin Carrier, een metalen box vol warme gerechtjes op kantoor bezorgen.

Cipo
Cipo zegt:
Very special

TIP! Kaarten en restaurants in de omgeving zijn ook mobiel beschikbaar via m.specialbite.com

Rond rijsttafelen

  • DVHN | Gepubliceerd op 10 januari 2011, 14:01
  • Laatst bijgewerkt op 10 januari 2011, 14:01

De potkachel staat er al decennia, maar verder herinnert Oostersingel 112 in Groningen in niets meer aan het vroegere koffiehuis Prins. Gelegen tegenover de oude ingang van wat toen nog het Academisch Ziekenhuis heette – nu UMCG – laaiden rond de kachel liefdes op tussen dokters en verpleegsters; taxi- en ambulancechauffeurs wachtten er tot het ziekenhuis belde dat de patiënten klaar waren voor vervoer; de buurman las er de krant; de postbode wipte aan voor een bakkie.

De kachel is nog altijd het centrale punt. Maar nu van (afhaal)restaurant Kohinoor van India, waar fleurige kleuren elke herinnering aan het vermaarde koffiehuis verbanden. Een keur aan jongedames rent heen en weer om in hoog tempo de tafels te voorzien van allerlei dampende schotels. Op de meeste donderdagen is het vol in Kohinoor, want dan is de avond van thalis. Een soort rijsttafel, maar dan Indiaas, niet Indonesisch of Chinees. Op een grote schaal wordt rond een kom rijst een aantal kleinere gerechten geserveerd, een selectie lekkernijen. Voor slechts €14,99 per persoon.

Dat laten wij ons niet twee keer zeggen. Met een glas Elzasser pinot gris van Fernand Engel (€21,50 per fles) – ongebruikelijk bij een Indiaas restaurant: een keuze uit diverse wijnen – in de hand wachten wij wat komen gaat. Tenminste zeven gerechten worden ons beloofd. We worden niet teleurgesteld.

Eerst krijgen we de papadums, knapperige Indiase chips, die we dopen in sausjes met munt, mango of tamarinde. Bij de eerste aanblik van de grote schotel met schaaltjes denken we niet meteen 'dit is de hoofdmaaltijd'. Want het zijn bescheiden hoeveelheden die om de rijst zijn gegroepeerd. Maar volume zegt weinig, het gaat om smaak. En dat komt op tafel.

Kloksgewijs dippen we stukken garlic nan (Indiaas brood met knoflook) in mooie gerechten uit alle streken van India of uit de Indiase restaurants van Groot-Brittannië. Bijvoorbeeld lam balti, waarin lamsvlees bereid is in een kruidenpasta met ui, paprika, groene peper en verse koriander. Het gerecht – naar verluidt ontwikkeld in Birmingham – is pittig, maar niet té.

Een tikje milder is de chicken tikka masala. Een beroemd gerecht, waarvan de masalasaus wordt gemaakt uit verse ingrediënten als koriander, tandooripasta en gebakken garam masala. Alweer een hit in de Britse restaurants. Sterker nog: het heet ook wel Britain's true national dish. We zijn blij met deze culinaire bijdrage: met een hapje rijst vormt het een heerlijk zachte smaakbom.

We vervolgen onze smaakexpeditie met raita, een frisse kruidige yoghurtsaus met tomaten, komkommer en mosterdzaad. Hermus raakt niet uitgedipt met zijn brood, Zandstra is vooral gecharmeerd van de tarka dal, linzen met garam masala, komijn en chili. "Klassiek, eenvoudig, maar zóóó lekker." Ook de Bombay aloo eert een nederig ingrediënt: aardappel wordt pittig gekruid en geserveerd met ui, tomaat en verse koriander.

Verfrissing volgt in de volgende kommetjes, met verse salade Kohinoor en gesmoorde courgette in muntsaus. "Voortreffelijk", meent Hermus. Smakelijke aubergine completeert het geheel. En, zo erkennen we, de buik is gevulder dan we vermoedden bij de eerste aanblik van de gerechten.

Wat ons niet van een dessert weerhoudt. Het glas lassi (€3,50), traditionele Indiase yoghurtdrank met verse mango, vult de laatste gaatjes. Die worden afgedekt met nog wat dessertwijn, een 'nobel gerotte' Australische Bimbadgen (€4,75 per glas). Zandstra redt het echter niet: zijn kulfi (€4) is zelfs hem te machtig. Het zelfgemaakte Indiase roomijs met mango, amandel, kardemom en pistache (oorspronkelijk gemaakt van ingekookte, gezoete melk; tegenwoordig wordt vaak gecondenseerde melk als basis gebruikt) ligt in grote brokken in zijn coupe. Maar ook hij versmaadt het glaasje Bimbadgen niet.

Genoeglijk constateren we dat Kohinoor veel lekkers biedt voor weinig geld, en dat we daarvoor niet in een oubollig Indiaas restaurant zitten. Ook voor afhalers een aanrader.